Здравствени придобивки на олеуропеин (полифенолно соединение)

Содржина

Олеуропеин е полифенолно соединение кое се наоѓа во листовите на маслинката, маслиновото масло и другите делови од маслиновото дрво. Се покажа дека има неколку здравствени придобивки и се верува дека е една од причините зошто медитеранската исхрана е поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, рак и други хронични болести вклучително и мускулно-скелетни нарушувања. Мускулно-скелетните нарушувања се состојби кои влијаат на коските, мускулите, тетивите и лигаментите и може да предизвикаат болка, вкочанетост и намалена подвижност.

Олеуропеин

Хемиски, олеуропеинот е гликозид на еленолна киселина, која е компонента од горчливиот вкус на маслинките. Во најголеми концентрации се наоѓа во листовите на маслиновото дрво, кои често се користат за правење билен чај или додатоци на исхраната. Сепак, мали количини на олеуропеин може да се најдат и во самата маслинка и маслото.

Една од примарните здравствени придобивки на олеуропеин се неговите антиинфламаторни својства. Се покажа дека олеуропеинот го инхибира производството на воспалителни цитокини, кои се протеини кои играат улога во воспалителниот одговор. Една од потенцијалните придобивки на олеуропеин во мускулно-скелетни нарушувања се токму неговите антиинфламаторни својства. Воспалението игра значајна улога во развојот на мускулно-скелетни нарушувања, како што се остеоартритис и ревматоиден артритис. Се покажа дека олеуропеинот го инхибира производството на воспалителни цитокини и го намалува воспалението во телото, што може да помогне да се ублажат симптомите на овие состојби.

Олеуропеинот, исто така, има антиоксидантни својства, што значи дека помага да се заштити телото од оштетување предизвикано од слободните радикали. Слободните радикали се нестабилни молекули кои можат да ги оштетат клетките и да придонесат за развој на многу болести. Оксидативниот стрес се јавува кога постои нерамнотежа помеѓу слободните радикали и антиоксидансите во телото, што доведува до оштетување на клетките и воспаление. Се покажа дека олеуропеинот ги неутрализира слободните радикали и го намалува оксидативниот стрес, што може да помогне да се забави прогресијата на мускулно-скелетните нарушувања.

Покрај тоа, студиите покажаа дека олеуропеинот може да помогне во подобрувањето на здравјето на коските. Остеопорозата е состојба која се карактеризира со намалување на густината на коските и зголемен ризик од фрактури. Се покажа дека олеуропеинот ја зголемува минералната густина на коските и ја подобрува јачината на коските, што може да помогне во спречување и лекување на остеопорозата.

И на крај, олеуропеинот може да има својства за ублажување на болката, што може да биде корисно за луѓето со мускулно-скелетни нарушувања. Во една студија, беше откриено дека олеуропеин ја намалува болката и ја подобрува функцијата кај луѓето со остеоартритис на коленото.

Заклучок

Севкупно, олеуропеинот дава ветување за превенција и третман на мускулно-скелетни нарушувања поради неговите антиинфламаторни, антиоксидантни и зајакнувачки својства на коските. Сепак, потребни се повеќе истражувања за целосно да се разберат ефектите на олеуропеин врз мускулно-скелетното здравје и да се одреди оптималната доза и времетраењето на суплементацијата.