“Мушички” во очите причини, симптоми и третман

Содржина

Таканаречените “мушички” или “парталчиња” се честа појава која засега многу луѓе. Тие се мали пајажинки, влакна или дамки кои изгледаат како да лебдат во вашето видно поле. Иако обично се безопасни, тие можат да бидат вознемирувачки и да предизвикаат компликации кај некои лица. Во оваа статија, ќе ги истражиме причините, симптомите и опциите за нивен третман, со фокус за улогата на суплементацијата со колаген и хијалуронска киселина од производот Vitrogen на Naturpharma – за оптимална визуелна функција.

Што се “мушичките” односно “eye floaters”?

“Мушички” во очите се ситни влакна или дамки кои лебдат во видното поле, често се појавуваат како мали точки, кругови или пајажина. Тие се најзабележливи кога гледате на силна светлина или обична позадина, како бел ѕид или сино небо. “Мушичките” се предизвикани од мали честички кои лебдат во стаклестото тело, чистата супстанција слична на гел што го исполнува просторот помеѓу леќата и мрежницата во задниот дел на окото.

Причини за “eye floaters”

“Мушичките” во очите обично се предизвикани од нормалниот процес на стареење, што предизвикува промени во стаклестото тело. Како што старееме, стаклестото тело почнува да се намалува и станува потечно, предизвикувајќи негово оддалечување од мрежницата. Ова може да предизвика мали честички да лебдат во стаклестото тело, кои се појавуваат како “eye floaters”.

Покрај процесот на стареење, можат да бидат предизвикани и од други фактори, како што се повреди на очите, воспаление или инфекции. Луѓето кои се кратковиди или имале операција на катаракта, исто така, имаат поголема веројатност да доживеат “мушички” во очите.

Симптоми на “eye floaters”

“Мушичките” во очите може да бидат досадни и да предизвикаат вознемиреност, но тие обично се безопасни. Меѓутоа, во ретки случаи, тие можат да бидат знак за посериозна состојба на очите, како што е кинење или одлепување на мрежницата. Ако почувствувате ненадејни “мушички” во очите, трепкачки светла или губење на видот, важно е веднаш да побарате лекарска помош.

Опции за третман за “eye floaters”

Во повеќето случаи, очните мушички не бараат третман и на крајот ќе се населат на дното на стаклестото тело, станувајќи помалку забележливи. Меѓутоа, ако предизвикуваат значителни нарушувања на видот, постојат достапни опции за третман.

Една од опциите е витректомија, хируршка процедура во која се отстранува стаклестото тело и се заменува со проѕирен солен раствор. Друга опција е ласерскиот третман, кој може да ги распадне големите мушички на помали, помалку забележливи честички.

Суплементација со колаген и хијалуронска киселина

Иако не постои познат лек за “eye floaters”, постојат природни начини за поддршка на здравјето на очите и евентуално намалување на фреквенцијата или сериозноста на очните мушички. Vitrogen од Naturpharma е додаток во исхраната дизајниран да поддржува здрав вид, со фокус на улогата за суплементација со колаген и хијалуронска киселина.

Колагенот и хијалуронската киселина се важни компоненти на очните структури, помагајќи да се одржи цврстината и еластичноста на сврзното ткиво на окото и да се одржи окото влажно. Како што старееме, производството на колаген и хијалуронска киселина се намалува, што може да доведе до низа здравствени проблеми на очите, вклучително и “eye floaters”.

Vitrogen содржи колаген и натриумова сол на хијалуронска киселина, обезбедувајќи природен начин за поддршка на здрави нивоа на овие есенцијални супстанции во очните структури. Покрај тоа, Vitrogen содржи и други важни хранливи материи и антиоксиданси, како што се ресвератрол, бета-каротин, витамин Е и витамин Ц, за кои се покажало дека имаат корисни ефекти врз здравјето на очите.

Заклучок

Очните мушички се честа појава која засега многу луѓе, но тие обично се безопасни. Меѓутоа, ако почувствувате ненадејно многу мушички, трепкачки светла или губење на видот, важно е веднаш да побарате лекарска помош.

Иако не постои познат лек за нив, природните начини за поддршка на здравјето на очите може да помогнат да се намали зачестеноста или сериозноста на eye floaters. Vitrogen од Naturpharma е сеопфатен додаток кој обезбедува низа хранливи материи и антиоксиданси кои се неопходни за одржување на здрав вид, вклучувајќи колаген и хијалуронска киселина.

Препорачаната доза на Vitrogen е една ампула дневно, земена директно или растворена во вода/овошен сок пред појадок. Како и со секој додаток во исхраната, важно е да се консултирате со здравствен работник пред да започнете да земате Vitrogen, особено ако сте бремени, доите или имате здравствена состојба.

Како заклучок, иако очните мушички обично се безопасни, тие можат да бидат вознемирувачки и да предизвикаат загриженост кај некои поединци. Природните начини за поддршка на здравјето на очите, како што е земање додаток во исхраната Vitrogen, може да помогнат во намалувањето на зачестеноста или сериозноста на eye floaters. Меѓутоа, ако почувствувате ненадејно многу мушички, трепкачки светла или губење на видот, важно е веднаш да побарате лекарска помош.