Aнтиоксиданси за подобрување на здравјето на црниот дроб – Ливурон Форте!

Aнтиоксиданси за подобрување на здравјето на црниот дроб – Ливурон Форте!

Црниот дроб е орган кој врши повеќе од 400 различни функции во организмот и со право се нарекува лабораторијата на човечкото тело. Тој е одговорен за неутрализација на токсините, има улога во метаболизмот на јаглехидратите, мастите и протеините, служи за складирање на витамини, синтеза на факторите на коагулација, производство на материи неопходни во дигестијата итн. Различнифактори, како што се нездрава исхрана, прекумерен внес на алкохол и изложеност на токсини, можат даго оштетат црниот дроб, што води до заболувањакако замастување на црниот дроб, хепатитис илицироза. Во последните години, расте свеста заантиоксидансите како важни активни состојки за заштита на здравјето на црниот дроб.

Како антиоксидансите го штитат црниот дроб одслободни радикали?

Антиоксидансите го штитат црниот дроб одслободните радикали преку неутрализирање на овиереактивни молекули, спречувајќи ги да предизвикаатоштетување на клетките и ткивата. Слободнитерадикали, кои настануваат во тек на различнитеметаболни процеси во телото, или како резултат на изложеност на некои токсини, можат да предизвикаатоксидативен стрес, кој ја оштетува структурата и функцијата на хепатоцитите – клетките на црниотдроб.

Како антиоксидансите го штитат црниот дроб одслободни радикали

Антиоксидансите, како што се витамините Е и Ц, глутатион, селен и флавоноиди, дејствуваат така штоги донираат своите електрони за стабилизирање наслободните радикали, преку што се спречува нивнотоштетно влијание. Дополнително, тие ги поддржуваатензимските системи во црниот дроб, кои учествуваат во детокскација на организмот, како цитохром P450 ензимите, ацетилтрансфераза, алкохолна дехидрогеназа и други.

Природни извори на антиоксиданси за црниотдроб!

Природни извори на антиоксиданси за црниотдроб!

Најдобар извор на антиоксиданси за црниот дроб претставуваат овошјето и зеленчукот. Едни однајпознатите природни извори на антиоксиданси сејагодите и боровинките, кои се богати соантоцијанини. Зеленчуците како спанаќ и брокула сеодличен извор на витамин Ц и каротеноиди, кои јазголемуваат отпорноста на организмот наоксидативен стрес.

Ореви и други јаткасти плодови содржат витамин E, кој е моќен антиоксидант и има особено корисенефект на црниот дроб. Зелениот чај благодарение наполифенолите кои ги содржи помага во заштита нацрниот дроб и дејствува антиинфламаторно.

Мешунките, како леќа, грав и наут се корисни за црнот дроб, бидејќи содржат растителни влакна и протеини кои ја поттикнуваат регенерацијата на клетките, антиоксиданси и фолна киселина кои го намалуваат оксидативниот стрес, а истовремено помагаат во регулирање на шеќерот и спречуваат замастување на црниот дроб.

Улогата на додатоците во исхраната за превенцијана болести на црниот дроб!

Улогата на додатоците во исхраната за превенцијана болести на црниот дроб!

Современиот начин на живот, не секогаш ни овозможува да се обезбедиме доволно антиоксиданси преку храната, особено ако имаме нездрави навики во исхраната, ако консумираме алкохол или ако имамесекојдневен стрес. Затоа, особено се корисни додатоци во исхраната како Ливурон Форте, кои се специјално дизајнирани да понудат дополнителнаподдршка за црниот дроб.

Ливурон Форте комбинира активни компоненти коиимаат антиоксидативни својства, како и природнисостојки кои го стимулираат обновувањето наклетките на црниот дроб. Тој дејствува така што го намалува воспалението на црниот дроб и ги нормализира нивоата на трансаминазите, кои се маркери за црнодробно оштетување. Исто така, ја намалува акумулацијата на масти во црниот дроб и допринесува за отпочнување на ткивната регенерација.

Заклучок

Црниот дроб е најважен орган за детоксикација на нашето тело и неговото здравје е од суштинско значење за целокупната функција на организмот. Сепак, различни фактори како изложеност на токсини, нездрава исхрана и алкохол можат да го оштетат, доведувајќи до сериозни заболувања. Антиоксидансите имаат централна улога во заштитата на црниот дроб, бидејќи се спротивставуваат на оштетувањето предизвикано од слободните радикали, го поддржуваат регенеративниот капацитет на хепатоцитите и го подобруваат метаболизмот. Додатоците во исхраната, како Ливурон Форте, претставуваат значајна поддршка за подобрување на функцијата на црниот дроб, помагаат во превенцијата на сериозни црнодробни заболувања и во зачувување на целокупното здравје.

Footer-Outline