01/03/2023

Здравствени придобивки на олеуропеин

Олеуропеин е полифенолно соединение кое се наоѓа во листовите на маслинката, маслиновото масло и другите делови од маслиновото дрво. Се покажа дека има неколку здравствени придобивки и се верува дека е една од причините зошто медитеранската исхрана е поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, рак и други хронични болести вклучително и мускулно-скелетни нарушувања. Мускулно-скелетните нарушувања се состојби кои влијаат на коските, мускулите, тетивите и лигаментите и може да предизвикаат болка, вкочанетост и намалена подвижност.
01/03/2023

Што претставува уридин монофосфат (UMP)

Уридин монофосфат (UMP) е нуклеотид кој игра клучна улога во неколку биолошки процеси, вклучувајќи ја и синтезата на РНК, енергетскиот метаболизам и невротрансмитерската сигнализација. Неодамнешните студии сугерираат дека UMP може да има потенцијални придобивки за периферниот нервен систем и невропатиите. UMP може да ја подобри функцијата на нервите, да промовира регенерација на нервите, да го зголеми производството на ацетилхолин и да има антиоксидантни и антиинфламаторни својства кои можат да го заштитат периферниот нервен систем.
27/02/2023

“Мушички” во очите: причини, симптоми и третман

Таканаречените "мушички" или "парталчиња" се честа појава која засега многу луѓе. Тие се мали пајажинки, влакна или дамки кои изгледаат како да лебдат во вашето видно поле. Иако обично се безопасни, тие можат да бидат вознемирувачки и да предизвикаат компликации кај некои лица. Во оваа статија, ќе ги истражиме причините, симптомите и опциите за нивен третман, со фокус за улогата на суплементацијата со колаген и хијалуронска киселина од производот Vitrogen на Naturpharma - за оптимална визуелна функција.
27/02/2023

Ефикасност на терапијата со Silaut во лекувањето на ХПВ инфекции

Хуманиот папилома вирус (ХПВ) е сексуално пренослив вирус кој влијае на до 80% од сексуално активните жени во одреден период од нивниот живот. Иако повеќето инфекции се минливи и безопасни, постојаните ХПВ инфекции можат да предизвикаат рак на грлото од матката. Имунолошкиот статус на пациентката игра клучна улога во ризикот од заболување. Медицинското средство наречено Silaut, заштитен крем гел, беше испитано за лекување на интраепителни лезии предизвикани од ХПВ, подобрувајќи го процесот на заздравување.