24/08/2023

Науката зад силните коски – со Bongen и Calcilivin

Здравјето на нашите коски е често занемаруван аспект на целокупната благосостојба, но сепак е еден од темелите на здравиот, активен живот. Коските обезбедуваат структурна поддршка, ги штитат виталните органи и ни овозможуваат слободно да се движиме. Разбирањето на науката за здравјето на коските и како да се поддржи е од клучно значење за исполнет живот.
10/07/2023

Цитиколин: Неговиот потенцијал кај глауком и суплементи за здравје на очите

Одржувањето добро здравје на очите е од суштинско значење за нашата целокупна благосостојба, а како што старееме, ризикот од болести поврзани со очите, како што е глауком, станува сѐ поприсутен. Глаукомот, група на очни болести кои се карактеризираат со оштетување на оптичкиот нерв, може да доведе до губење на видот доколку не се лекува. Иако постојат различни опции за третман, ќе ги разгледаме потенцијалните придобивки од цитиколин, природно соединение, како поддршка за здравјето на очите, особено во однос на глауком.
15/05/2023

Пиримидински нуклеотиди за ублажување на невропатската болка и регенерација на нервите!

Откријте го потенцијалот на пиримидинските нуклеотиди за ублажување на невропатската болка и регенерација на нервите! Неодамнешните истражувања ја открија нивната неверојатна способност да го стимулираат растот на нервите, да ги поправаат оштетените ткива и да го намалат воспалението. Од ублажување на хроничната болка во долниот дел на грбот и ишијас до помагање во закрепнување од лезии на 'рбетниот нерв, пиримидинските нуклеотиди нудат нова надеж за оние кои бараат олеснување. Овие моќни молекули ги активираат P2Y рецепторите, модулирајќи го преносот на болка и промовирајќи синтеза на миелинот, заштитната обвивка околу нервите. Со користење на нивниот потенцијал, откриено е дека пиримидинските нуклеотиди обезбедуваат значително ублажување на болката и го подобруваат севкупниот квалитет на живот. Но, не застануваме тука! Студиите исто така го истражуваат нивниот потенцијал во лекувањето на невродегенеративни болести како Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест, отворајќи го патот за револуционерен напредок во невролошкото здравје. Придружете ни се додека го истражуваме светот на пиримидинските нуклеотиди, откривајќи ги нивните клинички примени, механизмите на дејство и возбудливите изгледи за иднината. Останете во тек за повеќе новости за овој револуционерен пристап за управување со невропатската болка и регенерација на нервите!
10/05/2023

Алергии – симптоми, третмани и се што треба да знаете

Што претставуваат алергиите?Алергиите се сложен имунолошки процес во човечкиот организам што настануваат како резултат на влијанието на различни типови супстанци, наречени алергени. Човекот, во текот на […]
01/03/2023

Здравствени придобивки на олеуропеин

Олеуропеин е полифенолно соединение кое се наоѓа во листовите на маслинката, маслиновото масло и другите делови од маслиновото дрво. Се покажа дека има неколку здравствени придобивки и се верува дека е една од причините зошто медитеранската исхрана е поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, рак и други хронични болести вклучително и мускулно-скелетни нарушувања. Мускулно-скелетните нарушувања се состојби кои влијаат на коските, мускулите, тетивите и лигаментите и може да предизвикаат болка, вкочанетост и намалена подвижност.
01/03/2023

Што претставува уридин монофосфат (UMP)

Уридин монофосфат (UMP) е нуклеотид кој игра клучна улога во неколку биолошки процеси, вклучувајќи ја и синтезата на РНК, енергетскиот метаболизам и невротрансмитерската сигнализација. Неодамнешните студии сугерираат дека UMP може да има потенцијални придобивки за периферниот нервен систем и невропатиите. UMP може да ја подобри функцијата на нервите, да промовира регенерација на нервите, да го зголеми производството на ацетилхолин и да има антиоксидантни и антиинфламаторни својства кои можат да го заштитат периферниот нервен систем.
27/02/2023

“Мушички” во очите: причини, симптоми и третман

Таканаречените "мушички" или "парталчиња" се честа појава која засега многу луѓе. Тие се мали пајажинки, влакна или дамки кои изгледаат како да лебдат во вашето видно поле. Иако обично се безопасни, тие можат да бидат вознемирувачки и да предизвикаат компликации кај некои лица. Во оваа статија, ќе ги истражиме причините, симптомите и опциите за нивен третман, со фокус за улогата на суплементацијата со колаген и хијалуронска киселина од производот Vitrogen на Naturpharma - за оптимална визуелна функција.
27/02/2023

Ефикасност на терапијата со Silaut во лекувањето на ХПВ инфекции

Хуманиот папилома вирус (ХПВ) е сексуално пренослив вирус кој влијае на до 80% од сексуално активните жени во одреден период од нивниот живот. Иако повеќето инфекции се минливи и безопасни, постојаните ХПВ инфекции можат да предизвикаат рак на грлото од матката. Имунолошкиот статус на пациентката игра клучна улога во ризикот од заболување. Медицинското средство наречено Silaut, заштитен крем гел, беше испитано за лекување на интраепителни лезии предизвикани од ХПВ, подобрувајќи го процесот на заздравување.